Anneliğe geçişin ilk adımı olan hamilelikte seyahat engeli var mıdır? Sorusu en fazla araştırılan konular arasında ilk sırada yer almaktadır. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde önerilmeyen seyahatleri anne adayları ilk 3 aylık süreçte daha kolay şekilde yapabilirler. Hangi ulaşım yönteminin kullanılacağının öneminin büyük olduğu gebe seyahatlerinde, risk taşıyan anne adaylarının mutlaka doktor tavsiyesi almaları önerilmektedir. Sağlık dışında seyahat engeli bulunmayan gebeler için en uygun zaman dilimi 14-28 haftalık süreçtir.
Hamilelikte Seyahat Edilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebelik süreci sıkıntılı geçen anne adaylarına seyahat etmeleri önerilmezken bu grup dışında kalanlar aşağıda belirtilen önlemleri alarak istedikleri yere ulaşım sağlayabilirler;
- Emniyet kemeri sıkılmamalı,
- Rahat giysiler tercih edilmeli,
- Düzenli olarak mola verilmeli,
- Araç içi ısı iyi ayarlanmalı,
- Konforlu koltuklar seçilmeli,
- Direk aşırı hava ile temas edilmemeli
Seyahat boyunca gebeliğini kontrol etmesi gereken anne adaylarının kanama ve ağrı durumlarında yolculuklarını sonlandırmaları gerekmektedir. Kan dolaşımının önemli olduğu gebelikte, yolculuk sırasında da bu durum göz ardı edilmemelidir. Her molada en az 10 dakika yürüyüş yapmaları gereken gebeler bu sürenin sonunda da oturuş biçimlerini ayarladıktan sonra seyahatlerine devam etmeliler.

Gebelikte Uçak Seyahati Yapılır Mı?
Kısa süreli yolculuklarda gebeler için en kullanışlı yöntem olan uçak yolculukları, uzun süreli seyahatlerde doktor kontrolünün ardından yapılmalıdır. Uzun süre hareketsiz kalınan uçak yolculukları özellikle 32. haftayı geçen gebelikler için büyük risk taşımaktadır. 36. haftadan itibaren ise uçak firmalar tarafından kabul edilmeyen gebelerin yolculukları sırasında bazı noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Her iki saatte bir mutlaka koridorda adım atması gereken gebelerin tuvalet ihtiyaçlarını ise bekletmeden gidermeleri önemlidir.
Bel desteği olmayan koltuklarda uçak yolculuğu yapmak gebelerin sonraki dönemlerde daha ağır hamilelik geçirmelerine neden olacaktır. Uçak yolculukları ısı ayarlama ve mola vermenin imkansız olması nedeniyle diğer ulaşım türlerine göre daha zorlu geçmektedir. Bu süreci en rahat şekilde atlatmak isteyenlerin bol sıvı almaları ve ayak egzersizlerini bir an dahi bırakmamaları gerekmektedir. Uçak seyahati boyunca kendisini dinleyen anne adaylarının kusma, baş ağrısı ve ani vücut şişmesi gibi belirtilerde mutlaka durumu görevlilere bildirmeleri büyük önem taşımaktadır.
Gebelikte Araba Yolculuğu Riskli Mi?
Yeme içme düzeni, dinlenme pozisyonu ve ilaç kullanımı gibi birçok konuyu etkileyen gebelikte karayolu ulaşımı diğer seçeneklere göre daha az risk taşımaktadır. Yolculuk süresi ne kadar uzun olursa olsun sıklıkla mola verme imkanı tanıyan karayolu ulaşımından önce gebelerin oturma durumlarının ayarlanması gerekmektedir. Yapılan yolculuklar öncesinde nasıl önlemler alınması gerektiğiyle gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu arasında çok sıkı bir ilişki vardır. İlk 3 aylık sürede mide bulantılarının yolculuk sırasında artma ihtimaline karşı ilaç alınması gerekirken bu durum, 28. haftada itibaren yerini egzersiz ve tuvalet ihtiyacına bırakmaktadır.
Gebelikte Otobüs ve Tren Seyahatleri
Uzun süreli yapılacak otobüs ve tren seyahatleri öncesi yapılan doğru planlama anne adaylarının sorun yaşamalarını önlemektedir. Sadece belirli yerlerde mola veren ve kişisel ihtiyaçların için durmayan bu ulaşım araçlarıyla seyahat eden gebeler, molalarda idrarlarını yapabilirler. Araç içi yürüyüşlerinde mümkün olduğu otobüs ve tren seferlerinde gebelerin uzun süre hareketsiz kalmamaları bebek sağlığı açısından önemlidir. Ulaşım önce tüketeceği besinleri ayarlayan ve kıyafetlerini içinde bulunacağı ortama göre tercih eden gebeler, hiçbir sorun yaşamadan yolculuklarını tamamlayabilirler. Otobüs ve tren seferleri öncesi gebelerin yanlarına içerisinde tüm ihtiyaç malzemelerinin olacağı çanta hazırlamaları faydalı olacaktır.