Rubella virüsünden oluşan kızamıkçık nedir? Nasıl bulaşır? Kızamıkçık bulaşıcı bir hastalık türüdür. Avrupa’da German measles olarak da bilinen hastalığın, 1938 yılında yapılan deneylerle bir virüsten meydana geldiği belirlendi.
Deri üzerinde kırmızı nokta ve döküntülere neden olan bir hastalıktır ve belirtileri şu şekildedir:
- Vücutta hafif şekilde beliren kırmızı renkli kabartılar
- Tekrar eden baş ağrıları
- İltihaplı veya kırmızı gözler
- Mide ağrısı
- Testislerde hafif ağrı
- Yinelenen burun akıntıları
- Eklemlerde meydana gelen iltihaplanma
- Kuru öksürük
Kızamıkçık hastalığında dikkat edilmesi gereken nokta, bu virüsü kapmış kişiyle aynı ortamda bulunulmamasıdır. Fiziksel bir temas ya da aynı ortamdaki havayı solumak hastalığın kolayca bulaşmasına yol açıyor.

Kızamıkçık Nedir? Nasıl Bulaşır?
Kızamıkçık özellikle çocuklarda sıkça görülür ve vücutta kırmızı kabartılara neden olur. Kızamıkçık hastalığını taşıyan birisi, öksürdüğünde hava yoluyla diğer insanlara bulaşabiliyor. Hamile kadınların özellikle gerekli önlemleri alması gerekiyor çünkü kızamıkçık hastalığı, annenin karnındaki bebeklerini de etkiliyor. Boğaz salgı sisteminden havada yer alan rubella virüsü ile bulaşan hastalık için, kızamıkçık hastalığına sahip biriyle aynı yerde bulunmamak gerekiyor. Belirtileri gösteren hastalar için kesin tanı ise laboratuvar ortamında konuluyor.
Kızamıkçık Tedavisi Nasıl Olur?
Kızamıkçık hastalığına yakalanan kişiler, ilk önlem olarak bol bol sıvı almalı, analjezik ağrı kesici ilaçlar kullanmalı ve yorucu işlerde bulunmayıp yeteri kadar dinlenmelidir. Kızamık hastalığı bazen yüksek ateşe de neden olabiliyor. Bu durumda ateş düşürücü ilaçlar da kullanmak gerekiyor. Kızamıkçık hastalarında bazı durumlarda yüksek ateş görülebilir. Böyle durumlarda hekimler tarafından ateş düşürücü ilaçlar reçetelendirilebilir. Ek olarak asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesicilerle baş ağrısı, kas ağrıları gibi ağrılar hafifletilebilir. Hamile kadınlarda kızamıkçık enfeksiyonunun görülmesi halinde immün yetmezlik görülebileceği için, hiperimmün globülin antikorları içeren ilaçlar da doktor tarafından reçete ediliyor.
Kızamıkçık İçin Aşı Gerekliliği
Kızamıkçık hastalığında etken tedavi yöntemi kızamıkçık aşısıdır. İlk olarak bilinmesi gereken husus, bebeklere 12 aylık iken kızamıkçık aşısı yapılması gerekliliğidir. Çocuklar 5-6 yaşlarındayken ikinci kez kızamıkçık aşısı yapılmalıdır. Bu periyodik aşılanma süreci, çocukların sonraki yıllarda bu hastalığa karşı önemli bağışıklık kazanmasını sağlıyor. Aşı, kızamıkçık-kabakulak-kızamık (KKK) şeklinde yapılıyor. Hastalığa uğramayı azaltan canlı virüs aşısı türü olan KKK, cilde enjeksiyon ile yapılıyor. Kanser ilaçları veya kortizon içeren ilaçları kullanan kişilerin bu aşıyı yaptırmaları önerilmiyor. Genelde yan etkilerine rastlanılmayan kızamıkçık aşısı, oldukça nadiren 7-10 gün sonra vücutta ateşe veya ateş hafif ağrılara neden olabiliyor.
Hamilelikte Kızamıkçık Hastalığı
Bebeğin sağlıklı gelişimi için, hamile kalmadan önce kızamıkçık aşısının yapılması önem arz ediyor. Bu aşıyı, çocukluğunda kızamıkçık hastalığını geçirmemiş kadınların muhakkak yaptırması gerekiyor. Hamilelik sürecinde kızamıkçık hastalığına yakalanan kadınlar düşük yapabiliyor ve bebekleri ölebiliyor. Hamile kadınların, çocukken kızamıkçık aşısı olsun veya olmasın, hamilelik sürecinde mutlaka vücutlarındaki antikor üretme seviyelerini kontrol ettirmeleri gerekiyor. Yapılan incelemelerde antikor seviyesi düşük olan kadınların muhakkak kızamıkçık aşısı yaptırmaları gerekiyor. Eğer bu işlem yapılmazsa hamileliğin ilk 4 ayında kızamıkçık hastalığına yakalanılması, düşüğe, bebekte zeka sorunlarına, bebeğin ölmesine neden olabiliyor.
Kızamıkçık Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kızamıkçık hastalığına yakalananların birtakım önlemleri almaları gerekiyor. Çevrenizdekilere, aile bireylerine, çalıştığınız kuruma ve hamile kadınlara bu hastalığa yakalandığınızı açıklamanız önemlidir. Bir hastaneye gitmek ve ilaç almak gerektiği için, bu süreçte muhakkak maske kullanmanız, çevrenizdekilerin sağlığını korumanız açısından oldukça gereklidir. Çocuğunuz kızamıkçık geçirdiyse vücudu oldukça dirençsiz kalır. Tedavisini yaptırana dek, okula göndermeyip okula bilgi vermeniz gerekiyor. Kadınlarda kızamıkçık görülmesi durumunda, kızamıkçık aşısının ardından bir aylık süre boyunca gebe kalınmaması oldukça önemlidir.