İnsanlar, yüzyıllardır, sağlığı doğada aramış ve çeşitli bitkileri tedavi edici olarak kullanmaya başlamıştır. Günümüzde de alternatif tıp seçeneklerini kullananlar, çeşitli bitkileri tercih etmektedir. Şifalı bitkiler çay, yağ, krem şeklinde kullanılabilmektedir. Her bitkinin, insan sağlığı açısından faydası farklıdır. Doğanın her yerinde, insan sağlığı açısından faydalı olan çok sayıda şifalı bitki çeşitlerine rastlamak mümkündür. Şifalı bitkilere ihtiyaç duyanlar, aktarlarda aradıkları tüm bitki çeşitlerini rahatlıkla bulabilmektedir. İstenilen faydanın elde edilebilmesi için kullanım şekli ve kullanım alanı hakkında doğru bilgiye sahip olmak gerekiyor. Bitki çeşitleri, yan etkisi olmayan, zararsız ürünler olarak tercih ediliyor.
Şifalı Bitki Yetiştiriciliği
İnsanlar, gıda ihtiyaçlarını karşılaşabilmek için bahçelerinde bazı bitkileri kendileri yetiştirmektedir. Doğal sağlık kaynağı olarak bilinen ve faydalı bitkiler olarak tüketilen ürünler, coğrafi konumlara göre üretilmektedir. Vitamin deposu olduğu bilinen şifalı bitkilerin arasında şunlar yer alıyor.
- Soğan,
- Havuç,
- Nane,
- Sarımsak,
- Domates,
- Fesleğen,
- Maydanoz,
- Biber,
- Meyve çeşitleri,
Bu ürünler, sağlıklı beslenmede yardımcı olan ürünlerdir. Hiçbir yan etkisi olmayan bu ürünler, sağlıklı beslenme açısından çok önemlidir. Hastalık tedavilerinde, çeşitli bitki kullanmayı tercih edenler, hangi durumda olursa olsun mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir. Şifalı bitki türleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadan kullanılmamalıdır.

Hastalıklara Karşı Önemi
Her şifalı bitki, her hastalık için farklı faydalar sağlayacaktır. Sindirim sistemi, solunum sistemleri, sinir sistemleri sorunlarının tedavilerinde, şifalı bitkilerin büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Bitkiler, insanlarda, beslenme de ve hastalığı karşı korunmadan önemlidir ve bu tüm uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Sindirim sistemi sorunlarının tedavilerinde, şifalı bitki olarak biberiye tavsiye edilmektedir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlarken, vücut yağlarının yakılmasını sağlamaktadır.
Günlük çalışma hayatının oluşturmuş olduğu yorgunluk belirtilerinden kurtulmak isteyenlere, badem tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Şifalı olarak bilinen badem hem beden hem de zihin yorgunluğunu gidermektedir. Dinçlik verirken, baş, mide, karaciğer, böbrek ağrılarına da iyi gelmektedir. Hamile bayanların, zayıf düşmelerini önlemekte ve her zaman kendilerini enerjik hissetmelerini sağlamaktadır. Her şifalı bitkinin insanlara sağladığı fayda ve önemler farklıdır.
Şifalı Bitki Türleri
Şifalı bitkilerin içeriklerinde bulunan vitamin ve moleküller, her yaştaki insan vücudu için faydalı olmaktadır. Birçok hastalığın tedavisinde, alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Şifalı bitkilerinin en çok kullanıldığı rahatsızlık türleri, eklem ve kas ağrıları, siyatik ağrısı, sırt ağrısı, baş ağrısı, diş ağrısı, böcek ısırması, adet sancısı gibi şiddetli ağrı türleridir. Doğanın insanlara sunduğu mucize bitkiler ile sağlık sorunlarına karşı korunma sağlanabiliyor.
Şifalı bitki çeşitleri şunlardır;
- Yaban mersini,
- Kuşburnu,
- Yeşil çay,
- Isırgan otu,
- Çin tacını,
- Çörek otu,
- Deve dikeni,
- Atkuyruğu,
- Zencefil,
Bu liste çok uzundur ve bitki özünde yer alan maddeye göre sağladığı faydalar değişik olmaktadır. Bu bitkilerin çayını ya da çeşitli karışımlarını günlük hayatlarında kullananlar çeşitli hastalıklara karşı önlemlerini almış oluyorlar.
Göz Sağlığı İçin Şifalı Bitkiler
Her türlü sağlık sorununa çözüm sunan çeşitli bitkiler vardır. Göz sağlığı için üzüm çekirdeğinin iyi geldiği bilinmektedir. Üzüm çekirdeğinde antioksidan madde bulunmaktadır. C vitamini ve E vitamininden 20 ile 50 kat daha güçlü etkiye sahiptir. Üzüm çekirdeği, görme yetisini geliştirmekte ve cildi düzelttiği için gözaltı kırışıklıkları gidermektedir. Birçok uzman, üzüm çekirdeğini gençlik besini olarak tanımlamaktadır. Kılcal damarların esnekliğini artırdığı için sinir sistemlerini korumaktadır. Gözaltı kırışıklığının önlenebilmesi için limon suyu, zeytinyağı karışımları kullanılabiliyor. Üzüm çekirdeği antioksidan içeriği sayesinde cildi güzelleştirmektedir. Şifalı bitki faydaları, düzenli kullanıldığında görülebilecektir.