Yurt dışındaki adıyla Holiday Heart Syndrom, Türkçe ’ye çevirisi ile tatil kalbi sendromu yaşamı boyunca herhangi bir kalp sorunu yaşamamış insanlarda aniden ortaya çıkar. Kişide ritim bozukluğu olmasına neden olan bir durumdur. Tatilde aşırı yiyecek tüketiminin yanı sıra aşırı alkol kullanımı da bu durumun ortaya çıkmasına neden olur. Kişinin gösterdiği belirtiler kalp krizini taklit eder. Bu nedenle de hasta kendisini kalp krizi geçiriyormuş gibi hisseder. Önlem alınmadığı takdir de daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kimlerde Görülür?
Genellikle tatil kalbi sendromu orta yaş aralığı da denilen 30-50 yaşları arasında yaygın olarak görülür.
Nasıl Ortaya Çıkar?
Tatil kalbi sendromu adından da anlaşılabileceği üzere genellikle tatiller de kişilerin başına gelen bir durumdur. Kişilerin normal yaşantılarından farklı olarak tatil zamanlarında aşırı yemek yemek ve aşırı alkol tüketmeleri sonucu ortaya çıkar. Bu durum kanda serbest olan yağ asitleri dengesini bozar. Bunun sonucunda da aniden ve anormal şekilde kalp ritmi etkilenir. Bu kalp ritmi bozukluğu kalpte kulakçık adı verilen yapıların bu durumdan etkilendiğini gösterir.

Belirtileri Nelerdir?
Tatil kalbi sendromunun belirtileri kalp krizi ile benzerlik gösterir.
Kalp krizinde görülen belirtiler;
- Kollarda ve göğüste ağrı,
- Nefes alma da zorluk,
- Soğuk terlemedir.
Hastanın daha önce kalp ile ilgili herhangi bir sağlık sorunu yoksa örneğin damar tıkanıklığı ve ritim bozukluğu gibi bir sorun yaşamamışsa tatil kalbi sendromundan şüphelenilebilir. Kalpteki ritim mekanizması sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi bazı elementlerle sağlanır. Aşırı yeme ve alkol tüketimi bu elementlerin dengesini bozar. Bu durum da ritim bozukluğuna sebep olur. Tatil kalbi sendromu belirtileriyle hastaneye giden kişilerin 48 saat geçtikten sonra yapılan tetkiklerinde hiçbir bulguya rastlanmaz.
Tek başına aşırı yemek yemek bu sendroma sebep olmaya bilir. Alkol kullanımı ile birlikte etkisi daha çok ortaya çıkar. Aşırı alkol alımı bırakıldıktan sonra kalp normale dönebilir. Alkolün aşırı tüketiminin karaciğer bozukluklarına, kansere ve kalp rahatsızlıklarına özellikle kalp aritmisine (ritim bozukluğu) neden olduğu unutulmamalıdır.
Bütün bunlarla birlikte psikolojik nedenler de bu sendromun ortaya çıkışında etkilidir. Tatil de macera aramak adına yapılan ekstrem sporlar bu duruma neden olabilir. Örneğin ilk defa yapılacak olan paraşütten atlama gibi heyecan verici deneyimler vücuttaki sempatik sinir sistemini aktive eder ve bu da kalbin yorulmasına neden olur. Maddi sıkıntılar, gelecek misafirleri ağırlayamama korkusu ve uyku düzeninin bozulması gibi durumlar da tatil kalbi sendromunun ortaya çıkmasında etkilidir.
Tedavi Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Tatil kalbi sendromu tek başına öldürücü bir özelliğe sahip değildir. Bu nedenle normal beslenme düzenine geri dönülmesi, alkol tüketiminin azaltılması ve psikolojik etkilerin ortadan kaldırılmasıyla belirtiler ortadan kalkar. Kişi normal hayatına geri dönebilir.
Fakat yukarıda bahsedilen belirtilerle birlikte;
- Baş dönmesi,
- Göğüste ağrı,
- Nefes alma da zorluk,
- Bilinç kaybının da görülmesiyle kişi vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Bu sendrom tek başına ölümcül değilse bile bu belirtilerle birlikte kalp yetmezliği, inme ve felç gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. O da hasta da görülen bu ritim bozukluğunun geçici mi yoksa kalıcı bir durum mu olduğunun tespitinin iyi yapılmasıdır.
Uzun süren ritim bozukluğu tedavilerinde kan sulandırıcılar kullanılarak pıhtı oluşumu engellenir. Hasta gözlem altında tutularak yaşamında yapılan bazı değişiklikler ile (beslenme ve egzersiz düzeni gibi) normal yaşantısına dönebilir.