Anne adayları için beslenme anne ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle vejetaryen beslenen anne adayları için vitaminlerin önemi hususu daha fazla önem arz etmektedir gerekmektedir. Vejetaryen iseniz ve hamilelik sırasında yeterince protein, kalsiyum ve yağ asidi almadığınızı düşünüyorsanız endişelenmeyin. Diyetinizde yapacağınız bazı ayarlamalarla sağlıklı bir hamilelik mümkündür.
Vejetaryenlik Bir Beslenme Çeşididir
Vejetaryenlik, et, balık ve kümes hayvanlarının çeşitli nedenlerle tüketilmediği bir diyettir. Yumurta, bal, süt gibi hayvansal besinleri yemeyenlere vejetaryen denir. Vejetaryen diyette hayvansal ürün bulunmamaktadır. Bununla birlikte, süt ürünleri yiyen lakto-vejetaryenler ve yumurta yiyen yumurta-vejetaryenler hariçtir. Vejetaryenlik kişinin beslenme alışkanlıklarına dayanabileceği gibi dini ve ahlaki nedenlerle de ilişkilendirilebilir.
Gebelikte En Az 40 mg Demir Tüketilmesi Gerekir
Vejetaryen ve vejetaryen olmayan diyetler eşit miktarda demir içerir. Ancak bitkilerdeki demirin emilimi, et ürünlerindeki demir içeriğinden daha düşük olabilir. Gebelik boyunca toplam 900 mg demir gereklidir. Gebelikte demirin emilim düzeyi %10 olduğu için günde en az 40 mg demir tüketmelisiniz. Gebelik döneminde barbunya, börülce, kaju fıstığı, keten tohumu, mercimek, yulaf ezmesi, siyah kuru üzüm, soya fasulyesi, mısır gevreği, ay çekirdeği, nohut, domates suyu, pekmez, kekik ve kepekli ekmek gibi besinlerin tüketilmesi önerilir.

Vejetaryen Diyetler Karotenoid Zengini
Tipik bir vejetaryen diyet, karotenoidler (biyolojik pigmentler) açısından zengindir. Ancak insan vücudunun ihtiyaç duyduğu Omega-3 yağ asitleri ve B12 vitamini yönünden yetersizdir. Vejetaryenler hiçbir hayvansal ürün tüketmedikleri için B12 vitamini ve kalsiyum eksikliği riskiyle karşı karşıyadırlar. Bu nedenle diyetlerinde yeterli miktarda lahana, ıspanak ve soya benzeri yiyecekler bulunmalıdır.
Protein Sadece Et Ürünlerinde Bulunmaz
Vejetaryen yiyeceklerin protein alımı etli yiyeceklere göre daha düşüktür. Toplumumuzda genellikle proteine olan talebin ağırlıklı olarak et ve et ürünlerinden geldiğine inanılmaktadır. Ancak bu görüş yanlıştır. Aksine, fındık (ceviz, fındık, yer fıstığı ve badem gibi), baklagiller (nohut, fasulye, mercimek ve bezelye gibi), tahıllar, yumurta, süt ve süt ürünleri çok miktarda protein içerir.
Bitki proteini de en azından hayvansal protein gibi bazı amino asitler içerir. Bu nedenle bitki proteininin besin değeri hayvansal proteinler kadar yüksektir. Vejetaryen anneler, hamilelik sırasında bitki proteinlerini karıştırarak diyetlerini ayarlayabilirler. Örneğin fasulyede bulunan yüksek miktarda amino asitler ile amino asit eksikliğini telafi etmek mümkündür. Böylelikle amino asitler açısından zengin tahıllar yenilerek protein dengesi sağlanabilir.
Fasulye, pirinç, mercimek, bezelye, arpa, yulaf ve sert kabuklu yemişler bitkisel protein açısından zengindir. Bu nedenle vejetaryen hamile kadınların günde kilogram başına 1 gram protein tüketecekleri bir diyet planı geliştirmeleri gerekmektedir.
B12 Vitamini ve Kalsiyum Eksiliğine Dikkat Edilmeli
Bitkilerdeki B12 vitamini içeriği yetersizdir. Bununla birlikte, lakto-vejetaryenler süt ürünleri ve yumurta yiyerek B12 vitamini ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Vejetaryenler bu ihtiyacı bol yiyecek veya haplarla karşılayabilirler. B12 vitamini eksikliği olan anne adayları önemli nörolojik semptomlar yaşayabilir. Bu nedenle vejetaryen anne adaylarına günlük 6 mg B12 vitamini almaları önerilir. Elbette bu oran bir uzman kontrolünde planlanmalıdır.
Vejetaryenler beslenen insanlar, vejetaryen olmayan insanlarla aynı kalsiyum gereksinimine sahiptir. Yeterince yeşil yapraklı sebze tüketmeyen kişiler kalsiyum eksikliği yaşayabilir. Bu nedenle vejetaryen anne adaylarının günde 1200 mg kalsiyum almaları gerekir. Hamilelik sırasında kalsiyum eksikliği, fetal gelişim gecikmelerine, anne adaylarında kramplara ve doğum sonrası emzirme döneminde aşırı yorgunluğa neden olabilir.
Lakto vejetaryenlerde çoğunlukla kalsiyum eksikliği görülmez. Vejetaryen anne adayları için sırasında tüketebilecekleri en zengin kalsiyum kaynakları lahana, lahana, pazı, ıspanak, turp ve pancardır. Ayrıca soya sütü, badem sütü ve fındık sütü gibi hayvansal olmayan sütler çok fazla kalsiyum içerdiğinden vejetaryen gebelerin beslenme planına dahil edilmelidir.